Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fisk- och skaldjursgryta med tomat

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Flera sorters fisk och blåmusslor samsas med krispiga grönsaker i den här smakrika och färgstarka grytan.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 st schalottenlök
  • 1 dl champinjoner, skivade
  • 2 msk rapsolja
  • 20-25 st blåmusslor
  • 2-3 msk persilja, hackad
  • 2 dl vitt vin, torrt
  • 1 fiskbuljong, (vatten + tärning eller konc fond)
  • 2-3 st salladslök
  • 250 g torsk, i bit (fryst går bra)
  • 250 g laxfilé, i bit (fryst går bra)
  • 100 g bläckfisk
  • 2 dl broccolibuketter
  • 2 dl blomkålsbuketter
  • skalade räkor, en näve att strö över
  • tomater, små i ask

Tomataioli:

  • 5-6 st soltorkade tomater, i olja
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • tabasco, efter smak
  • salt
  • vitpeppar

Så här gör du

  1. Aioli: Finhacka eller mixa tomaterna och vitlöken med hjälp av en stavmixer eller vass kniv. Blanda med majonnäs och smaka av med tabasco och lite peppar.
  2. Grytan: Skala, finhacka och fräs schalottenlöken tillsammans med champinjonerna i matoljan i en stor gryta.
  3. Lägg i de väl rengjorda musslorna, persiljan och hälften av vinet. Lägg på locket och låt musslorna ånga några minuter. Lyft ur alla musslorna när de öppnat sig (släng eventuella musslor som inte öppnat sig) och häll i buljongen.
  4. Skär salladslöken i tunna skivor och lägg i grytan. Dela alla fiskbitarna i ätvänliga bitar. Lägg först i laxen i den sjudande buljongen och lyft upp med hålslev efter 3-4 minuter (tills färdigt). Gör detsamma med torsken och bläckfisken. Lägg i broccoli- och blomkålsbuketterna och resten av vinet, låt sjuda upp.
  5. Vid servering, lägg i musslorna och den förkokade fisken. Smaka av med salt och peppar och värm försiktigt under lock några minuter.
  6. Halvera tomaterna och strö dem över grytan tillsammans med räkor och lite örter efter smak. Servera med aiolin och ris eller grovt bröd.