Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Finsmakarens frukt- & nötbröd

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Ett bröd som smakar underbart gott till ost. Testa exempelvis med morbierost och fikonmarmelad eller chèvre och tunnskurna päronskivor.

Ingredienser

1 BRÖD
  • 35 g jäst
  • 5 1 ⁄2 dl vatten, ljummet
  • 1 dl kokossirap eller mörk sirap
  • 3 dl bovetemjöl
  • 1 dl rismjöl
  • 2 dl majsmjöl
  • 2 msk psylliumfrömjöl (psyllium- eller fiberhusk)
  • 2 msk linfrön
  • 1 ⁄2 dl fibrex
  • 1 tsk salt
  • 2 dl valnötter
  • 2 dl torkad frukt, plommon och aprikoser
  • smör och bovetemjöl till formen

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform eller en avlång brödform
  3. med smör. Mjöla formen med bovetemjöl.
  4. Smula ner jästen i en bunke, häll i vatten och sirap.
  5. Blanda alla torra ingredienser utom nötterna och frukten. 5 Vänd ner de torra ingredienserna i vattnet och rör om ordentligt.
  6. Vänd i nötterna. Skär plommon och aprikoser i bitar
  7. och vänd i. Sätt en bit plastfilm över bunken eller lägg
  8. över en bakduk och låt jäsa i cirka 30 minuter.
  9. Flytta över degen till formen och jäs i ytterligare cirka
  10. minuter.
  11. Strö lite bovetemjöl över det ogräddade brödet. Sätt
  12. in formen mitt i ugnen och grädda i cirka 60 minuter.
  13. Ta ut brödet och låt det vila i formen i 5 minuter. Vänd sedan upp brödet på ett galler och låt det svalna.