Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Filodegsbakelse med äpple

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Underbara små bakelser med äpplen och russin. Servera till exempel med en len och härlig vaniljsås. Tips: innan du börjar med fyllningen till filodegsbakelserna kan du blötlägga alla russin i en skål med ljummet vatten, i cirka 1 timme. Då blir de riktigt saftiga och torkar inte ut fyllningen. Låt dem sedan rinna av i en sil.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 rulle kyld filodeg

Fyllning

  • 1 ⁄2 dl ströbröd
  • 3 syrliga äpplen
  • 1 ⁄2 dl blötlagda russin
  • 1 ⁄2 citron, rivet skal
  • 1 ⁄2 dl hackad skållad mandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kanel

Till pensling

  • 1 ⁄2 dl smält smör
  • 2 msk rapsolja

Till servering

  • vaniljsås eller vaniljglass

Till garnering

  • mynta

Så här gör du

  1. Värm ugnen till 200 grader. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda ströbröd, äppelskivor, russin, citronskal, mandel, socker och kanel i en skål.
  2. Blanda smält smör och rapsolja. Lägg ett filodegsark i taget på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med smör- och rapsoljeblandningen mellan arken. Fördela fyllningen ovanpå, men spara cirka 7 centimeter på den bortre långsidan.
  3. Rulla samman filodegen från långsidan, som en rulltårta. Lägg rullen med skarven nedåt och skär den i 4 bitar. Pensla bitarna med smör- och rapsoljeblandningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Servera äppelbakelserna med vaniljsås eller vaniljglass. Garnera med mynta.