Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Filbunke med bär och kryddsocker

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Filbunke är lite av en klassiker och riktigt enkel att göra. Receptet av stjärnkocken Tina Nordström toppas av en underbar sockerblandning och färska bär. Perfekt till frukost och mellanmål! Duk från Tina by Ekelunds.

Tips! Filbunken håller i 3–4 dagar i kylen.

Ingredienser

4 portioner

FILBUNKE

  • 8 dl ekologisk gammaldags mjölk
  • 2 dl ekologisk filmmjölk
  • 1 dl gräddfil

KRYDDSOCKER

  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 1/2 dl rörsocker
  • 1/2 tsk malen muskot
  • 1/2 msk malen kanel
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 1/2 krm malda nejlikor
  • Färska bär till servering

Så här gör du

  1. Hetta upp mjölken till 85 grader. Låt svalna till rumstemperatur, 20–22 grader.
  2. Rör ner filmjölk och gräddfil. Blanda väl. Häll upp filbunken i skålar. Täck över med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur i 8–10 timmar tills filbunken ”stelnar”.
  3. Låt sedan filbunken stå i kylen i minst 2 timmar. Servera kall.
  4. Blanda alla ingredienserna till kryddsockret och häll upp i en burk med tättslutande lock.
  5. Servera filbunken med kryddsocker och färska bär.