Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fikonbröd bakat på surdeg

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Toppa detta bröd med en god ost och kanske lite marmelad så blir du lycklig inombords.

Ingredienser

1 bröd
  • 400 g ljummet vatten
  • 200 g bubblig surdeg
  • 125 g durumvete
  • 100 g fint rågmjöl
  • 100 g dinkelmjöl, siktat
  • 325 g vetemjöl special
  • 250 g torkade fikon
  • 16 g flingsalt

Så här gör du

  1. Blanda ihop mjölsorterna, surdeg, vatten och salt till en deg, täck över med en kökshandduk och låt den vila i 60 min. Skär bort den hårda toppen på fikonen, dela dom på hälften och lägg dom i kallt vatten i 30 min. Låt dom rinna av i en sil.
  2. Knåda degen smidig, ca 10min i maskin eller 15 för hand. Täck över och låt vila i 10min. Platta till degen och vik försiktigt in fikonen. Lägg över degen i en lätt inoljad låda med lock. Låt stå i rumstemperatur ca 90 min, tills jäsningsprocessen startat. Ställ i kylen 24 timmar. Efter det borde degen jäst till dubbel storlek, annars låt den stå i rumstemperatur någon timme.
  3. Mjöla en stor rund jäskorg. Tag ut degen på bänken och forma den till en rund boll. Lägg den i jäskorgen med skarven upp. Mjöla ganska rikligt. Lägg korgen i en låda med lock eller i en plastpåse som du knyter ihop. Ställ i kylen 24 timmar.
  4. Sätt ugnen på över/under-värme 250c i god tid och eventuellt med en baksten inne. Vält försiktigt ut degen på en plåt med bakplåtspapper. Snitta ett kors med en vass kniv, sätt in i mitten av ugnen och häll samtidigt in 0,5dl hett vatten i botten av ugnen. Efter 5 min sänker du värmen till 200c och grädda i ytterligare 55min. Öppna ugnsluckan 2-3 gånger för att få en torrare luft i ugnen. Låt svalan på galler min 60 min innan du skär upp första skivan.