Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fattiga riddare med blåbärsglass & lönnsirap

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Fattiga riddare görs på bröd som doppas i pannkaksmet. De finns i olika varianter över hela världen och äts både som frukost och efterrätt.

Ingredienser

4 PORTIONER

Blåbärsglass

  • 1 vaniljstång
  • 4 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 6 äggulor
  • 2 dl socker
  • 1 1 ⁄2 dl blåbärssylt eller mosade blåbär

Fattiga riddare

  • 3 dl vetemjöl
  • 6 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 4-8 skivor toastbröd eller surdegsbröd
  • 4 msk lönnsirap smör till stekning

Tillbehör

  • färska blåbär

Så här gör du

  1. Blåbärsglass: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
  2. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång och frön i en tjock­ bottnad kastrull. Dra av kastrullen från plattan.
  3. Vispa äggulor och socker. Häll i den varma gräddmjölken och vispa ihop till en jämn smet.
  4. Häll tillbaka smeten i kastrullen och sjud till 85 grader eller tills det börjar tjockna. Vispa under tiden.
  5. Sila smeten och häll den i en bunke. Sätt bunken svalt och kyl smeten. Kör glassen i glassmaskin och tillsätt blåbären eller blåbärsylten mot slutet.
  6. Fattiga riddare: Vispa ner hälften av mjölken i mjölet och vispa till en slät smet.
  7. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt. Låt smeten svälla i kylen i 10-20 minuter.
  8. Doppa brödskivorna i smeten och stek i smör på båda sidor tills de är gyllenbruna. Om du vill kan du doppa skivorna i socker efteråt som man gör med munkar.
  9. Servera fattiga riddarna med blåbärsglassen och färska blåbär.