Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Falafel bowl med hummus

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Falafel bowl med hummus
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Falafel har ätits länge i Mellanöstern och passar bra att servera med olika kalla såser. Vill man ha lite syra i hummusen så kan man tillsätta några droppar pressad citron.

Ingredienser

4 portioner

Hummus

  • 3 dl kokta kikärter, spar några till garnering
  • 1 msk tahini
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½-1 dl olivolja
  • salt
  • 1 msk olivolja till servering
  • svartpeppar, malen

Vitlökssås

  • 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk hackad mynta
  • ½ tsk flytande honung

Falafelbowls

  • 1 romansalladshuvud eller 2 gemsalladshuvuden
  • 450 g falafel
  • olja till stekning
  • 2 tomater
  • ½ rödlök
  • 200 g ajvar eller tomatsås
  • 12 peperoni
  • 1 dl svarta oliver
  • mynta

Tillbehör

  • surdegsbröd eller pitabröd
  • olivolja

Så här gör du

  1. Hummus: Mixa kikärterna med tahinin och vitlöken, droppa i olja och mixa under tiden. Smaka av med salt. Lägg upp hummus i en skål, lägg på lite kikärter och droppa över oljan. Strö över malen svartpeppar.
  2. Vitlökssås: Blanda ihop alla ingredienserna.
  3. Servering: Lägg sallad i botten på portionsskålar. Stek falafeln i olja gyllenbrun runtom. Skiva tomaterna och strimla löken fint. Lägg upp allt i portionsskålarna. Lägg på ajvar, peperoni, oliver och mynta.
  4. Servera med hummus, vitlökssås och bröd med olivolja.
Du kanske även gillar