Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Enkla tekakor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

30 Små tekakor
  • 5 dl Ljummet vatten
  • 50 g färsk jäst
  • 50 g Mjukt smör
  • 1,5 tsk Salt
  • 4 dl Havregryn
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 1-2 msk Honung
  • 1 dl Äppelmos, hemkokt, gärna inte för söt!
  • 10 dl vetemjöl special

Så här gör du

  1. Rör ut jäst och vatten. Häll i salt,honung och äppelmos.
  2. Tillsätt alla mjölsorterna lite i taget och knåda ordentligt. Använder du maskin, cirka 10 minuter. Skiva ner det mjuka smöret och låt det knådas in. När degen känns elastisk och släpper till viss del från kanterna av bunken är den klar. Mjöla den och sätt den under bakduk eller plastfolie för jäsning i rumstemperatur cirka 45-60 minuter.
  3. Vid utbakning kan du knåda in cirka 0,5-1 dl mjöl. När du knådat den ordentligt, kavla ut den till knappt 1 cm tjock och stans ut lagom stora runda tekakor. Låt dem jäsa cirka 30 minuter på plåt/bakplåtspapper under bakduk.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda dem ganska högt i ugnen cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.