Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Emmerrisotto med färsk getost & skogssvamp

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Emmervete är en urgammal vetesort som fanns redan på stenåldern i Sverige. Jag använde en getost från Skattegårdens lantost, god fyllig och helt enkelt underbar. 20 minuters koktid.

Ingredienser

  • 2 msk kallpressad rapsolja smaksatt med timjan
  • 3 dl emmergryn
  • 1 schalottenlök
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 60 gr frusen förvälld skogssvamp
  • 200 g färsk, mjuk getost
  • 1 msk färskt smör

Till servering

  • 2 stekta portabellosvampar, halverade

Så här gör du

  1. En risotto ska byggas med kärlek. Från grunden lite i taget tills man uppnått en härlig krämig konsistens. Emmergrynen gör den matigare och ger en lite nötig smak.
  2. Finhacka och smält löken tillsammans med rapsoljan, den ska inte ta färg. Lägg sedan i grynen och rör om i några minuter.
  3. Pytsa i buljongen, litet i taget så att det hela tiden är fuktigt i grytan.
  4. Strö i svampen efter 10 minuter och fortsätt ha i buljong i 10-12 minuter till. Smaka av så grynen har kvar lite tuggmotstånd.
  5. Rör i smöret, hälften av osten och vinet, rör om någon minut till och tag av från värmen. Låt vila i 8-10 minuter innan du serverar med en ordentlig klick getost på toppen och om så önskas en bit stekt portabellasvamp.