Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Elsiebullar – recept på fyllda kanelbullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat
Elsiebullar – recept på fyllda kanelbullar
Foto: Ekelunds.se

Stjärnkocken Tina Nordströms recept på saftiga vetebullar fyllda med len äppelpuré och cashewnötter. Perfekt till fika, kalas eller som lyxig frukostbulle. Skärbräda från Tina by Ekelunds.

Ingredienser

15 st

DEG

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 1/2 dl rapsolja
  • ca 13 1/3 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk salt
  • 3 tsk malen kardemumma

FYLLNING

  • 200 g osaltade cashewnötter
  • 2 dl god äppelpuré
  • 1 msk kokosolja
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 msk malen kanel
  • 4 msk strösocker
  • 1 ägg till pensling
  • pärlsocker till garnering

Så här gör du

  1. Rör ut jästen med lite av vattnet och sirapen i en matberedare. Tillsätt resten av vattnet och oljan. Blanda ner hälften av mjölet, saltet och kardemumman. Kör på låg hastighet till en kletig deg. Blanda i resten av mjölet och arbeta snabbt ihop degen. Låt jäsa i 1 timme.
  2. Lägg cashewnötterna till fyllningen i ett litermått och häll på ljummet vatten så att det precis täcker. Låt nötterna ligga i blöt i 15 minuter. Häll sedan av vattnet.
  3. Mixa nötterna tillsammans med äppelpuré, kokosolja och vaniljsocker med stavmixer.
  4. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en rektangel. Bred ut äppel- och nötsmeten på degen. Blanda kanel och socker och pudra ett rejält lager över varje degbit. Rulla ihop degen och skär upp den i lagom stora bullbitar.
  5. Lägg bullarna i formar och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  6. Grädda bullarna i 10–12 minuter – själv gillar jag bullar som är lite bleka.
Du kanske även gillar