Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ekologisk ketchup

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Vill du påverka hur söt eller smakrik din ketchup är? Kokar du en egen ketchup har du koll på innehållet och slipper onödiga tillsatser. Hade middag hemma och imponerade med att servera min nykokta ekologiska ketchup.

Ingredienser

2 Mindre flaskor
  • 2 pkt Passerade tomater (á 390 g)
  • 2,5 msk Vinäger
  • 2 msk Sirap
  • 1 st Vitlöksklyfta
  • 1 st Charlottenlök
  • 1 krm Svartpeppar
  • 1-2 krm Chilipeppar
  • 1 tsk Paprikapulver
  • 1 st Lagerblad
  • Örtsalt

Så här gör du

  1. Skiva löken tunt och stek i lite olja.
  2. Häll i passerade tomater och låt koka upp ihop med ett lagerblad.
  3. Smaksätt med sirap och vinäger. Söta med mer sirap senare om du vill ha en sötare sås. Vill du ha mer sting så öka på mängden vinäger.
  4. Krydda lätt med övriga kryddor.
  5. Låt puttra på medelhög värme i minst 20 min för att reducera vätskan något. Plocka upp lagerbladet!
  6. Mixa ihop allt med en handmixer. Vill du ha en slätare sås - sila såsen genom en stor sil. Dock blir ketchupen lösare.
  7. Koka ytterligare en stund tills konsistensen känns bra. Smaka av och krydda eller söta mer om så önskas. Dock kommer den riktiga smaken fram först när ketchupen kallnat helt.