Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ekologisk färskost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Egen färskost á la Philadelphiaost.
Väldigt enkelt.

Smaksätt med salt, vitlök, citron eller något annat gott.

Den blir lite grynigare än den man köper, men är och andra sidan utan onödiga tillsattser.

Ingredienser

1 Burk
  • 1 l Ekologisk filmjölk
  • 3 dl Ekologisk gräddfil
  • Salt
  • citronskal
  • Vitlök

Så här gör du

  1. Värm filmjölk och gräddfil till ca 50-55 grader i en kastrull. (Använd gärna termometer).
  2. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag och sätt durkslaget över en stor skål.
  3. Häll vätskan i handduken/durkslaget och låt rinna av i minst 4 timmar men gärna över natten.
  4. Smaksätt med valfria smaker
1 kommentar om "Ekologisk färskost"
  • KarinJ
    KarinJ

    Bra, men jag häller filmjölken i en si med tyg på utan att värma den. I rums temperatur under natten. Sedan häller jag i oliv eller rapsolja ca 3/4 dl och blandar. Kan då smaksättas med färska örter. Ofta använder jag aromsalt. Tomatpure går också bra. Grönsaksbuljon tärning i små smulor blandas ordentligt och få stå i kylen och bör röras kraftigt.
    Men inte bara detta.
    Kan blanda färska bär eller syllt. Ta ett fint litet glas och smula i ett digestiv kex. Sedan färskost och på toppen färska bär. Nam, gott till kaffet och som en liten efterrätt.