Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Donuts

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 72 st har redan röstat
Donuts
MALOU HOLM/EXPRESSEN

Baka munkar som man gör dem i USA! Med glasyr och strössel i olika former blir munkarna som riktiga donuts.

Ingredienser

15 st
  • 100 g smör
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 dl socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • 7-8 dl vetemjöl

Fritering

  • 1 rapsolja

Glasyr

  • 6 dl florsocker
  • 3 1/2 msk vatten
  • hushållsfärg

Dekorering

  • strössel

Så här gör du

  1. Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till 37 grader. Smula ner jästen och lös den i blandningen. Rör ner socker, salt, ägg och vetemjöl och arbeta ihop till en jämn, kladdig deg.
  2. Låt jäsa i cirka 30 minuter.
  3. Stjälp upp degen på mjölat bakbord, kavla ut den till en cirka 1 centimeter tjock platta. Ta med hjälp av utstickare eller ett glas ut rundlar och tag ur ett mindre hål i mitten på varje rundel. Låt dem sedan jäsa till dubbel storlek.
  4. Värm upp frityroljan till 170 grader. Lägg ner några färdigjästa munkar i taget och fritera dem gyllenbruna i cirka 1 minut per sida.
  5. Ta upp munkarna, gärna med hålslev, och låt dem rinna av och svalna på hushållspapper.
  6. Rör ihop glasyren, ta lite vatten i taget. Färga eventuellt glasyren med någon droppe hushållsfärg. Skeda ut glasyren över de avsvalnade munkarna och dekorera med strössel.
Du kanske även gillar