Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dinkelbröd med pekannötter & rivet äpple

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Rivet äpple i degen gör brödet saftigt, nötterna ger härlig knaprighet. Har du inte pekannötter hemma går det lika bra med valnötter.

Ingredienser

1 stort bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 3 äpplen, grovt rivna
  • 2 ½ tsk salt
  • 1 msk honung
  • ½ dl rapsolja
  • 1 dl kruskakli
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • cirka 11-12 dl vetemjöl
  • 3 dl pekannötter

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet.
  2. Blanda i rivet äpple, salt, honung, olja, kruskakli och fullkornsmjöl.
  3. Arbeta in vetemjölet lite i taget och vänd sist ner nötterna.
  4. Sätt plastfolie över bunken eller lägg på en bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
  5. Vänd upp degen på ett lätt mjölat bakbord och forma degen till en bulle. Lägg degen i en form, cirka 20 x 30 centimeter, med bakplåtspapper i. Lägg över en bakduk och låt jäsa i ytterligare 30 minuter.
  6. Sätt under tiden ugnen på 200 grader.
  7. Grädda brödet mitt i ugnen i cirka 40-45 minuter.
  8. Ta ut och låt brödet svalna på ett galler. Dela brödet på längden och skär upp det i skivor.