Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dillkött på kalv

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Dillkött, en riktig klassiker i den svenska husmanskosten. Fantastisk god köttgryta som kan göras på antingen kalv eller lamm och som med sin perfekta balans mellan syra, sötma och sälta snabbt blir en succé på middagsbordet.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g kalv, högrev eller bog
  • 2 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 2 st lagerblad
  • 10 st vitpepparkorn
  • 3 tsk salt
  • 1 kruka färsk timjan
  • 2 msk kalvfond
  • 1 msk ättika 24% (eller 2 msk 12%)
  • 2-3 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 knippe färsk dill

Så här gör du

  1. Putsa och tärna köttet i lagom bitar, ca 2*2cm. Skala lök och morot och tärna löken och skär moroten i slantar.
  2. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och tillsätt lök, morot, salt, fond, lagerblad, timjan och vitpepparkorn. Låt köttet koka tills det är mört och skumma av emellanåt.
  3. Blanda äggula, ättika och grädde i en skål. När köttet är klart rör du ner blandningen i kastrullen och låter koka upp igen.
  4. Smaka av och balansera upp såsen med socker och salt och låt sjuda tills såsen tjocknar.
  5. Ta i en näve skivad färsk dill mot slutet. Servera med kokt potatis.