Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Danskt rågbröd

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 72 st har redan röstat

Danskt rågbröd med grovt rågmjöl och svart sirap gör det här brödet både vackert och gott.

Riktigt enkelt att göra och en stor favorit!

Ingredienser

3 limpor

Steg 1

  • 5 dl hett vatten
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 175 g solroskärnor
  • 50 g linfrön
  • 5 tsk salt

Steg 2

  • 5 dl vatten
  • 65 g jäst
  • 2 1/2 dl mörk sirap
  • 10 1/2 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl vetemjöl

Så här gör du

  1. Häll hett vatten över de torra ingredienserna och låt stå över natten eller tills det har kallnat (skållning).
  2. Blanda i ingredienserna från steg 2 i skållningsblandningen, låt allt blandas till en smidig deg och fördela den i tre 1 1/2 litersformar.
  3. Låt degen jäsa i cirka 45 minuter och grädda sedan i 200 grader cirka 45 minuter eller tills innertemperaturen i brödet är 98 grader.
4 kommentarer om "Danskt rågbröd"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Lena Larsson

      Hej Lena,
      Det går lika bra med mörk sirap som med svart, oftast säljs den svarta sirapen i stora volymer och kan vara lite svår att få tag i om man bara vill ha en liten mängd.

      Mvh, Mitt kök

  • Monica Malmberg
    Monica Malmberg

    Det går också bra att blanda i lite collorit (Ekströms) om man vill ha det mörkare. Superbra recept som jag nu bakat två ggr. Jag tar 2 dl mörk sirap och även ett par msk chiafrön.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Monica Malmberg

      Hej Monica,
      Vad kul att du gillar receptet och vilka bra tips du delar med dig av, det tackar vi för!

      Mvh,
      Mitt kök-redaktionen