Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Dadel– och mandeltårta med apelsinmascarpone

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

8 portioner

Tårtbotten:

  • 200 g mandelmassa, grovriven
  • 200 g mandelmassa, grovriven
  • 4 st äggulor
  • 4 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 100 g dadlar

Apelsinmascarpone:

  • 2 burk mascarpone
  • 1 st apelsin, skal från
  • 1 st citron, skal från
  • 0,5 st apelsin, saft från
  • 1,5 dl florsocker

Marinerade citrusfrukter:

  • 2 dl vatten
  • 1,5 dl strösocker
  • 5 st stjärnanis
  • 2 st klementiner
  • 1 st apelsin

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa samman mandelmassa och äggulor. Finhacka dadlarna och rör ner i smeten.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt strösockret och fortsätt vispa till en blank maräng.
  3. Vänd försiktigt ner marängen i äggsmeten. Klä botten av en springform (diameter 23 centimeter). Pensla kanterna med vatten eller olja och klä dem också med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 45–50 minuter. Botten ska ha stannat men fortfarande vara lite seg när den svalnar.
  4. Koka upp vatten, socker och stjärnanis till marinaden. Koka samman under lock i 3 minuter och ställ åt sidan.
  5. Skär bort toppen och botten av citrusfrukterna. Skär bort skal genom att med en vass kniv skära längs med fruktköttet. Skär ut fruktköttet mellan varje skalhinna. Lägg klyftor i en bunke och häll sockerlagen över. Låt marinera i cirka 2 timmar.
  6. Rör samman mascarpone med skal från apelsin och citron, apelsinsaften och florsocker. Bred ut över den kalla tårtbotten. Toppa med de marinerade citrusfrukterna och servera genast.