Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Croissanter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg
Croissanter

Att göra croissanter är inte svårt, men tar tid. Om du inte hinner göra degen går det faktiskt utmärkt att använda ett paket färdig smördeg och då går det på några minuter! Följ då receptet från punkt 4.

Ingredienser

16 stycken
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 dl vatten
  • 0,5 pkt jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 8 dl vetemjöl
  • 300 g smör
  • 1 ägg

Så här gör du

  1. Värm upp mjölk och vatten till fingervärme. Smula ner jästen i blandningen och rör tills den är helt upplöst. Rör i salt och socker.
  2. Tillsätt mjölet, lite i taget. Kör med elvispens degkrokar eller knåda för hand till en smidig deg. Låt jäsa över natten.
  3. Kavla ut degen till en stor rektangel. Hyvla smöret med osthyvel eller skär tunt. Täck hälften av degen med smör. Vik över den andra halvan. Nyp ihop kanterna ordentligt så att inget smör kan tränga ut. Kavla ut degen igen, strö ev på lite mjöl. Fortsätt att kavla och vika, gör det minst 6-7 gånger till.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen till en stor platta. Skär plattan i små kvadrater, ca åtta stycken. Dela kvadraterna på mitten, så det blir trekanter. Rulla ihop trekanterna och böj in degändarna. Har du tid så låt dem jäsa 30 minuter (inte nödvändigt med färdigköpt deg). Pensla med vispat ägg. Ugnsbaka i 10-15 minuter.
Du kanske även gillar