Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Crème Brûlée

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

”Paris är den stad som ligger mig varmast om hjärtat och jag bara älskar språket, alla goda bakverk och Eiffeltornet som lyser på kvällarna. Första gången jag besökte staden var jag 15 år och det var en av de bästa resor jag gjort, dessutom tillsammans med min bästa kompis. Franska bakverk är därför något jag är väldigt förtjust i, speciellt den här goda crème brûléen som är som gjord för alla festliga tillfällen. Bon appétit!”

Recept ur “Baka som en stjärna” av Shireen Selfelt.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl vispgrädde
  • 6 stora äggulor
  • ¾–1 dl strösocker
  • 1 liten lime, rivet skal

Till garnering:

  • strösocker
  • färska bär

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 120 grader. Fyll en långpanna med vatten och ställ åt sidan så länge.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg stång och frön i en kastrull tillsammans med grädden och koka upp. Ta av kastrullen från värmen.
  3. Vispa ihop äggulor, socker och limeskal i en bunke.
  4. Häll ner gräddblandningen, lite i taget, i äggvispet under konstant omrörning. Passera blandningen genom en finmaskig sil och fördela smeten i valfria portionsformar.
  5. Ställ formarna i vattenbadet (vattnet ska nå upp till mitten av formarna). Grädda mitt i ugnen i 60–80 minuter tills brûléen stannar (vid 84 grader).
  6. Täck formarna med plast och låt svalna helt i kylskåp, minst 4 timmar eller helst över natten.
  7. Ta ut formarna ur kylskåpet och låt dem stå i rumstemperatur i 20 minuter före servering.
  8. Strö socker över varje form och bränn av med en gasolbrännare, eller ställ dem högst upp i ugnen på 250 grader grillvärme i tills sockret och smälter och bränns. Servera med valfria färska eller rårörda bär.