Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Country Captain

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Detta blir mitt matbidrag till Big Game Day på söndag. En klassisk sydstatsrätt från lowcountry som kan göras på olika sätt, de klassiska ingredienserna, kyckling, lök, ris, mandel och gula russin finns med i denna smarriga version. Curry ska den kryddas med men det gillar inte jag så jag ersätter med grovmalen svartpeppar.

Ingredienser

6 portioner minst
  • 8 msk smör
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st röd paprika, hackad
  • 1 dl mandel, skivad
  • 2 st vitlök, pressad
  • 2 msk mjöl
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 2 dl kaffegrädde
  • 5 dl vitt ris, kokt
  • 2 dl majskorn
  • 1 dl gula russin
  • 1 st kycklingbröst, ugnsrostat, pulled
  • 15 st filodegsblad
  • salt och svartpeppar
  • röd curry om så önskas

Så här gör du

  1. Låt löken och vitlöken svettas i hälften av smöret utan att ta färg, när löken är genomskinlig blanda ned paprika och mandel, låt småputtra tills grönskakerna är mjuka. Pudra över mjölet, rör och låt fräsa i ungefär 2 minuter. Häll i buljongen, rör om och låt puttra ytterligare 2 minuter och häll sedan i kaffegrädden, rör om och låt tjockna på svag värme. Blanda ned ris, majs, pulled kyckling och russin. Smaka av med salt, svartpeppar och om du vill röd curry. Sätt ugnen på 200 grader. Häll röran i en ugnsfast form. Forma små knyten av filobladen och täck hela formen med dem. Smält resten av smöret och pensla filon, avsluta med att sprinka över med salt. Grädda i 25 minuter tills filon fått en gyllengul färg. Låt svalna något innan du serverar.