Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citrus- och ingefärste och sesamsticks

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En riktig vitaminkick! Har du inte rooibos-te hemma kan du prova dig fram med chai-te eller nypon-te. Gör gärna en rejäl laddning med sesamsticks – de går snabbt åt!

Ingredienser

4 person(er)

Sesamsticks:

  • 2 st tunnbröd, rektangulära
  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk sesamfrön
  • 2 krm cayenne, (eller het paprika)
  • 2 krm cayenne, (eller het paprika)
  • lite havssalt

Te:

  • 12 dl vatten
  • 2 st blodapelsiner eller apelsin
  • 1 st färsk ingefära, en bit på 4 cm
  • 1 msk honung
  • rooibos-te (lösvikt eller på påse), 4 portioner
  • 12 cointreau (om så önskas)

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär tunnbröden i 2–3 centimetrer breda remsor. Pensla med sesam-olja, strö över sesamfrön, cayennepeppar och lite havssalt. Baka i mitten av ugnen i 3–4 minuter eller tills dina sesamsticks börjar få en gyllene färg och blivit hårda.
  2. Tvätta apelsinerna noggrant och skär dem i skivor. Skala ingefäran och skär den i skivor. Hetta upp vattnet med apelsinskivor och ingefära. Strax innan vattnet börjar koka lägger du ner rooibosteet och låter allt dra under lock i cirka 10 minuter.
  3. Sila av allt och hetta försiktigt upp teet på nytt, tillsammans med honung. Tillsätt eventuellt cointreau strax innan servering och garnera med en apelsinskiva. Ljuvligt med sesamsticksen!