Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronrutor eller lemonbars!

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Härlig citronkaka som görs i form av rutor eller bars. Lätt och fräsch och passar utmärkt att bjuda på exempelvis till påsk.

Ingredienser

24 rutor

Kakbotten

  • 125 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 1/2 dl vetemjöl

Citronsmet

  • 4 ägg
  • 2 1/2 dl socker
  • rivet skal samt saft av 1 citron
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform, ca 20x30 cm. Klä den även med bakplåtspapper som får hänga lite utanför kanterna så det blir lättare att lyfta ur kakan.
  2. Rör smör och socker pösigt och vänd ner mjölet.
  3. Tryck ut degen i formen och grädda kakbotten i ca 20 min. Låt den svalna.
  4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och rör ner citronsaft och skal. Sikta mjöl och bakpulver och vänd ner det i äggsmeten.
  5. Häll smeten på kakbotten och grädda ytterligare 25 min. Låt kallna i formen.
  6. Lyft ur den avsvalnade kakan och skär i rutor eller bars.