Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronmoussetårta med maräng

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Den här är frisk, len och lite seg på samma gång. Bottnarna kan bakas ett par dagar i förväg och förvaras torrt fram till garneringen. Fyllningarna gör jag på morgonen och monterar sedan ihop tårtan en halvtimme innan den ska serveras.

Ingredienser

10-12 bitar
  • 5 äggvitor
  • 3 dl strösocker

Lemon curd

  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 citroner, skal och saft
  • 50 g osaltat smör

Citronmousse

  • 2 gelatinblad
  • 4 dl vispgrädde 4 äggulor
  • 4 msk strösocker ca 1 dl lemon curd

Till garnering

  • citron-, apelsin- och limeskal

Så här gör du

  1. Börja med marängbottnarna. Rita upp 3 rundlar, ca 22 cm i diameter på bakplåtspapper och lägg på plåtar, (2 st).
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum med elvisp. Tillsätt hälften av sockret och fortsätt vispa till en fast och glansig smet. Vänd ner resten av sockret.
  3. Spritsa eller bred ut smeten i rundlarna och jämna till ytan. Sätt in plåtarna på 150° men sänk genast till 100° och grädda i 1-1/2 timme. Grädda båda plåtarna samtidigt och byt plats efter halva tiden. Låt dem kallna på plåten.
  4. Vispa ägg och socker till lemon curden i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt citronskal och saft. Sjud på låg värme tills den tjocknar. OBS, den får inte koka. Ta av kastrullen från värmen och rör ner smöret. Låt kallna och ställ svalt.
  5. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i ca 10 minuter. Vispa grädden tjock. Vispa äggulor och strösocker pösigt i en annan skål. Krama ur gelatinbladen och smält dem i lite av äggvispet på svag värme i en kastrull. Tillsätt resten av äggvispet. Rör ner lemon curden och den vispade grädden. Blanda och ställ svalt i ett par timmar.
  6. Bred lemoncurd på bottnarna och sedan citronmousse. Lägg ihop bottnarna och garnera med citron-, apelsin- och limeskal.