Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citronmarängpaj

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat
Citronmarängpaj
JAKOB FRIDHOLM

“När jag arbetade på Gourmandise hos den franske konditorn Laurent Tassel gjorde vi citronmarängpajer. Jag kommer ihåg att det tog några månader innan jag fick spritsa marängtopparna, jag var ivrig och ville så gärna göra det för det såg så lyxigt och fint ut.”

Ingredienser

6 portioner

Mördeg

  • 120 g osaltat smör
  • 1 dl strösocker
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 krm bakpulver
  • 1 ägg
  • Citronkräm:
  • 2 gelatinblad
  • 2 dl färskpressad citronsaft, (saften av cirka 5 citroner)
  • 2 citroner, rivet skal
  • 250 g osaltat smör
  • 1 +1 dl strösocker
  • 7 ägg

Dekoration

  • italiensk maräng, cirka 300 g
  • färska bär
  • Italiensk maräng:
  • 2 dl strösocker + 2 msk vatten till sockerlag
  • 4 äggvitor

Så här gör du

  1. Mördeg: Skär smöret i små bitar, det är viktigt att smöret är kallt. Blanda smöret i en matberedare med socker, mjöl och bakpulver. När det har en sandig konsistens blandas ägget i. Blanda inte degen för länge - degen ska bara gå ihop.
  2. Lägg degen i kylen, kavla sedan ut den cirka 3 mm tunn och klä en pajform med den.
  3. Baka pajskalet cirka 10 minuter i 175 grader och ställ att svalna.
  4. Citronkräm: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Riv skalet av citronerna och pressa dem sedan.
  5. Koka saften och skalet med smör och första delen socker.
  6. Blanda under tiden ihop andra delen socker med äggen. När saften kokar tillsätts äggblandningen och nu får krämen koka till 84 grader under kraftig omrörning. Tillsätt gelatinbladen, sila och kyl krämen. Fyll sedan upp den i pajskalet och låt stelna i frysen.
  7. Italiensk maräng: Koka sockret med vattnet till 121 grader. Börja vispa äggvitan i matberedare när sockerlagen är 110-115 grader, äggvitan ska bli ett fluffigt skum.
  8. Häll ner den kokande sockerlagen i en stråle i den vispade vitan (låt matberedaren gå på lägsta fart när sockerlagen hälls i). Vispa snabbt någon minut och låt sedan gå på låg hastighet tills marängsmeten har svalnat.
  9. Montering: Ta fram pajen och spritsa fina toppar av marängen ovanpå citronkrämen. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med färska bär.
Du kanske även gillar