Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- och pinjenötspaj

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg

Läcker citronpaj med pinjenötter är en uppskattad dessert till fest och fika. Recept från Bo Hagströms Italienska desserter.

Ingredienser

8 - 10 bitar

Mandelmördeg:

  • 200 g riven mandelmassa, (el. 100 g mandelmjöl och 100 g socker)
  • salt, 1 nypa
  • 190 g osaltat smör, rumstempererat
  • 250 g siktat vetemjöl
  • 1 st ägg, uppvispat

Fyllning citronpaj:

  • 120 g äggula, (cirka 6 stycken)
  • 1,2 dl socker
  • 300 g mascarpone
  • 1 dl gräddmjölk, (lika delar grädde och mjölk)
  • 1 st citron, rivet skal av
  • 1 dl citronsaft, färskpressad
  • 1 dl pinjenötter

Så här gör du

  1. Gör mandelmördeg. Kör alla ingredienser utom ägget i en matberedare till en jämn deg. Ta upp degen och paketera in den i plastfilm. Platta till den och lägg den att vila i kyl i minst 2 timmar.
  2. Kavla ut mördegen mellan plastfilm eller bakplåtspapper tills den blir jämn och tunn, något tunnare än 1/2 centimeter. Se till att degen kommer att täcka hela pajformen. Använd gärna en pajform med löstagbar botten.
  3. Lägg den utkavlade mördegen i frysen i 20 minuter. Ta ut och ta bort plasten eller bakplåtspappret och lägg degen i pajformen. Se till att den täcker ordentligt. (Använd överbliven mördeg till att täcka där den inte räcker till.) Ställ hela formen i frysen igen i 15 minuter.
  4. Ta ut formen och pensla degen med det uppvispade ägget. Baka pajen mitt i ugnen i 175 grader i cirka 10 minuter eller tills den fått en fin ljusbrun färg. Ta ut och låt den svalna.
  5. Gör fyllningen. Vispa äggulor och socker till en ljus tjock smet. Ställ åt sidan. Vispa ihop mascarpone, gräddmjölk, citronskal och citronsaft och blanda med äggsmeten. Enklast görs detta med en handmixer. Sila genom en sil och häll smeten i pajskalet. Fyll inte ända upp. Spara 1/2 centimeter för pajen kommer att stiga under bakningen. Baka mitt i ugnen i 175 grader i 20 minuter.
  6. Ta ut pajen och låt den svalna en stund. Rosta under tiden pinjenötterna i en torr stekpanna på hög värme tills de blivit gyllenbruna. Strö pinjenötterna över pajen. Serveras med fördel något ljummen eller rumstempererad.