Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- och olivkyckling med gremolata

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En snabb och härlig kycklingrätt med italienska smaker! Gremolatan blir pricken över i:et. Jag blandar den med lite olivolja, så håller den ihop bättre.

Recept ur “Tareq Taylors kyckling” av Tareq Taylor (Bonnier fakta). Boken hittar du bland annat på adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 4 kycklingbröstfiléer utan skinn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 gul zucchini
  • 1 grön zucchini
  • 2 medelstora bananschalottenlökar eller 1 stor gul lök
  • cirka 4 msk olivolja
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • flingsalt
  • 1 dl svarta kalamataoliver
  • saften från 1 citron
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • nymald svartpeppar
  • 1 msk smör

Gremolata

  • 3 vitlöksklyftor
  • skalet från 1 citron
  • 2 dl hackad bladpersilja
  • 2 msk olivolja
  • en nypa flingsalt

Till servering

  • nykokt gnocchi med lite smör och parmesan eller potatismos

Så här gör du

  1. Skala och finhacka vitlöken till gremolatan. Blanda gärna i mortel – vitlök, citronskal, persilja, olja och salt.
  2. Dela varje kycklingfilé på höjden, men utan att skära igenom helt. Fläk ut till en stor tunn filé. Häll upp vetemjölet på en tallrik och vänd kycklingen i mjölet så att den täcks runtom.
  3. Skär zucchinin i tärningar, cirka 2×2 centimeter stora. Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja tillsammans med zucchini och rosmarin. Salta. Häll upp grönsakerna i en skål och ställ åt sidan.
  4. Stek kycklingen på ganska hög värme i samma panna med lite ny olja. Börja med den skurna sidan och låt den få lite färg. Vänd och häll över grönsaker och oliver. Tillsätt citronsaft, vin och vatten. Sänk värmen och låt puttra i cirka 6 minuter. Salta och peppra och låt stå i några minuter.
  5. Ta upp kycklingen och grönsakerna och lägg upp på ett fat, men låt vätskan vara kvar i pannan. Vispa ner smöret för att runda av smaken och häll sedan skyn över kycklingen på fatet eller lägg tillbaka kycklingen i pannan med sky.
  6. Servera kycklingen direkt med gnocchi eller potatismos. Klicka över gremolata.