Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- och apelsincheesecake

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat
Citron- och apelsincheesecake
Anna Kern

Bottnen och fyllningen går bra att frysa men geléglasyren bör du göra och lägga på samma dag som tårtan ska avnjutas.

Ingredienser

16 bitar

Pajbotten:

  • 200 g digestivekex
  • 75 g smör

Fyllning:

  • 5 st gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 6 st äggulor
  • 3,2 dl florsocker
  • 500 g färskost, (cream cheese)
  • 1,5 dl citronsaft, färskpressad

Geléglasyr:

  • 3 dl apelsinsaft, färskpressad
  • 2 st gelatinblad

Så här gör du

  1. Pajbotten: Krossa kexen och smält smöret. Blanda ihop och tryck ut smulorna hårt som en jämn botten i en form med löstagbar kant, cirka 26 centimeter i diameter.
  2. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader, cirka 5 minuter. Låt svalna.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa grädden lätt. Vispa äggulor och florsocker lätt och luftigt cirka 5. minuter. Lyft upp gelatinbladen utan att krama ur dem och smält dem på låg effekt i mikron tillsammans med 1/2 dl av citronsaften. Blanda med resten av citronsaften.
  4. Vänd försiktigt ihop alla ingredienserna till en luftig smet.
  5. Klä gärna kanternas insida med over-headplastfilm så blir det lätt att lossa kanten från cheesecaken när den är fryst. Häll i fyllningen och frys in i minst 2 timmar.
  6. Geléglasyr: Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten. Smält gelatinbladen på låg effekt i mikron tillsammans med 1/2 dl av apelsinsaften. Blanda med resten av apelsinsaften. Häll glasyren på den frysta tårtan och låt stå i kyl cirka 2. timmar.
  7. Lossa tårtan från formen och dekorera gärna med en vacker blomma.
Du kanske även gillar