Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Citron- & blåbärssemla

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Nu är det semmeltider igen och här kommer ett litet recept för alla som inte är så förtjusta i mandelmassa eller bara vill ha lite variation.

Ingredienser

20 stycken
  • 50g jäst
  • 850g vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 5 dl kall mjölk
  • 150g kallt smör
  • 2 tsk kardemumma

Lemon curd:

  • 2 citroner
  • 1.5 dl strösocker
  • 50 g smör
  • 50 g smör
  • 2 ägg + 2 äggulor

Så här gör du

  1. Lägg alla ingredienser i degblandaren och kör igång på låg hastighet. Låt degen gå i 18-20 minuter tills den är riktigt smidig.
  2. Ta upp på mjölat bakbord och baka ut den som små frallor. Lägg på plåt med bakpapper och låt jäsa i rumstemperatur i 2½ timme.
  3. Medan bullarna jäser passar du på att göra citronkrämen. Riv skalet från citronen i en kastrull och pressa i saften från citronerna. Ta i socker och smör och låt koka upp och sila sedan bort skalet. Blanda ut maizena i lite vatten och häll i blandningen under vispning. Vispa upp gulor och ägg lätt och ta ner i vätskan. Koka upp igen på svag värme under konstant omrörning och låt sjuda tills krämen har tjocknat. Häll upp i ren skål och låt svalna.
  4. Baka sedan av bullarna på 250 grader ca. 5-6 minuter. När bullarna svalnat skär du av toppen och spritsar i din favoritfyllning i mitten på bullen. Mandelmassa, sylt, vaniljkräm, lemon curd & chokladpudding är några förslag på fyllningar, välj den du tycker är godast.
  5. Vispa 4 dl grädde lagom hårt och blanda ner blåbärssylt efter smak. Fyll en spritspåse med stjärntyll i. Spritsa grädden runtom fyllningen och bygg upp semlan på höjden. Sätt på locket och pudra rikligt med florsocker eller lingonpulver.