Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chorizomusslor med friterade rotfrukter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Här får musslorna koka i ljust öl och äppelcider. Toppa med friterade rotfrukter.

Servera gärna med french fries – här hittar du ett gott recept.

Ingredienser

4 portioner

Chorizomusslor

  • 1 kg musslor
  • ½ gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 centimeter purjolök
  • smör eller olja till stekning
  • 2 dl ljust öl
  • 1 dl äppelcider
  • 2 msk chipotlepasta
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 tsk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • ½ tsk salt
  • 4 chorizo

Friterade rotfrukter

  • 1 morot
  • ¼ kålrot
  • 5 centimeter purjolök
  • 3-4 dl neutral olja till fritering

Så här gör du

  1. Chorizomusslor: Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna.
  2. Hacka löken, vitlöken och strimla purjolöken fint.
  3. Fräs löken, vitlöken och purjolöken i smör eller olja i en stor kastrull eller gryta. Häll på öl och äppelcider. Koka upp och lägg i musslorna. Sätt på ett lock och koka ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
  4. Sila av och lägg musslorna åt sidan. Koka ner vätskan i cirka 5 minuter. Rör i chipotlepastan och grädden.
  5. Rör ut majsstärkelsen i lite kallt vatten och vispa i. Koka upp och smaka av med salt.
  6. Skär chorizon i skivor och lägg i grytan. Lägg i musslorna och rör om.
  7. Friterade rotfrukter: Skala och strimla rotfrukterna gärna på en mandolin. Strimla purjolöken fint.
  8. Värm oljan till 160-170 grader och fritera strimlorna. Låt de rinna av på en bit hushållspapper.
  9. Servering: Toppa musslorna med de friterade rotfruktsstrimlorna.