Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladkaka med körsbär och mörk kolasås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg
Chokladkaka med körsbär och mörk kolasås
LINA ERIKSSON

En saftig sockerkaka med härlig smak av körsbär. Servera med den maffigt sega såsen, och gärna vispad grädde.

Ingredienser

  • 50 g flagad mandel
  • 100 g mörk choklad (70 procentig)
  • 150 g rumstempererat smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1/2 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/2 dl kakao
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • cirka 200 g körsbär
  • Kolasås:
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 1 dl råsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1/2 dl kakao
  • 1/2 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • Garnering:
  • kakao
  • grovriven mörk choklad
  • eventuellt lavendelblommor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant. Spänn fast kanten runt papperet. Smörj kanterna väl med smör och strö med hälften av mandeln, skaka runt så att de fastnar på sidorna.
  2. Smält chokladen i mikro eller över vattenbad, låt svalna lite. Vispa smör och socker poröst i en bunke, rör i chokladen. Knäck i äggen och häll på mjölken.
  3. Blanda mjölet med kakao och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och rör ihop till en jämn smet. Fördela smeten jämnt i formen.
  4. Kärna ur och lägg på de flesta körsbären. Strö över resten av mandeln.
  5. Grädda kakan långt ner i ugnen i cirka 45 min. Låt svalna. Garnera med kakao, riven choklad, lavendel och några körsbär.
  6. Lägg alla ingredienser till såsen i en kastrull. Vispa såsen under uppvärmning så att kakaon löser sig. Låt såsen koka ihop på medelvärme cirka 10 minuter. Låt svalna. Servera kakan med kolasåsen.
1 kommentar om "Chokladkaka med körsbär och mörk kolasås"
Du kanske även gillar