Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Lakritskola med havssalt – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Lakritskola gör man enkelt och den här är extra god då den är doppad i choklad. Några flingor havssalt gör den extra god.

Vill man ha starkare/svagare lakritssmak får man ta mer eller mindre turkisk peppar i. Naturligtvis kan man göra bara kolor och äta som de är. Då får man vira in dem i bakplåtspapper så de inte kladdar ihop.

Ingredienser

60 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl sirap
  • 1 msk kakao
  • 1/2 eller 3/4 dl turkisk peppar (hårda lakrits­karameller)
  • 2 tsk smör
  • 200 g mörk choklad

Så här gör du

  1. Klä en form, cirka 20 x 20 centimeter, med bakplåtspapper.
  2. Krossa karamellerna i en mortel.
  3. Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade turkiska pepparkaramellerna i en vid gryta. Låt det koka upp under omrörning.
  4. Låt sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra tills termometern visar 117-120 grader eller tills smeten klarar kulprovet. Det tar cirka 15 minuter i en vid gryta. Rör om då och då.
  5. Rör ner smöret och häll smeten i formen. Ställ kolan kallt att stelna.
  6. Smält under tiden chokladen i vattenbad, låt den svalna. Det ska helst bara vara cirka 10 graders skillnad på kolan och chokladen!
  7. Skär eller klipp kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på bakplåtspapper.
  8. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.