Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladbollstårta

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg
Chokladbollstårta
(Lånad bild)

Hittade receptet i en bakgrupp och var bara tvungen att testa! Underbar tårta med otroligt goda delar, behövs bara en liten bit så den räcker till många!

Ingredienser

1 tårta
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 5 dl havregryn
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 dl mjölk
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl socker
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 dl kakao
  • 1/2 dl kallt, starkt kaffe

Chokladganache:

  • 200 g valfri choklad
  • 2 dl grädde
  • 15 g smör
  • 1/2 tsk vaniljpulver

Så här gör du

  1. Klä en springform med bakplåtspapper, ca 15cm i diameter. Det går bra att använda vilken form som helst, t.ex en djup skål.
  2. Använd två skålar och blanda alla ingredienser till lagren. Först smör och socker, sedan resten av ingredienserna.
  3. Dela varje deg i två delar så att du får fyra olika lager. Ta ut lite av smeten och gör några små chokladbollar som du kan garnera med. Börja med det ljusa lagret och tryck ner det i formen så det är riktigt kompakt, fortsätt med den mörka och tryck den ovanpå. Fortsätt så tills formen är fylld. Ställ i kylen minst fyra timmar, men du kan med fördel förbereda detta dagen innan och låta den stå i kylen över natten.
  4. Finhacka eller riv chokladen och lägg i en värmetålig skål. Blanda grädde, vaniljpulver och smör i en kastrull och värm tills det är riktigt hett, men inte kokar. Häll grädden över chokladen och låt den stå en halvminut, blanda sedan med en slickepott tills det är välblandat. Låt blandningen stå 1-2h tills den börjar bli bredbar.
  5. Spackla på ganachen över tårtan, eller spritsa en fint mönster.
Du kanske även gillar