Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chokladbollar – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 189 st har redan röstat

Chokladbollar är en klassiker på kakfatet sedan länge. De är enkla att baka och gillas av nästan alla. Och det är lätt att variera dem med nya smaksättningar. Här är ett klassiskt recept som är supergott som det är – och du rör i hop det på bara några minuter.

Godast blir chokladbollarna när de fått stå i kylen en stund – men det är förstås också en smaksak.

Läs också: Så bakar du chokladbollar med jordgubbsgömma

Ingredienser

40 bollar
  • 6 dl havregryn
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 4-5 msk kakao
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 msk kallt starkt kaffe

Så här gör du

  1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
  2. Klicka i smöret och rör eller blanda med fingrarna till en smulig deg. Tillsätt kaffet och rör så att degen går ihop.
  3. Forma bollar. Smaksätt eventuellt smeten och rulla dem i något gott.
  4. Variera: Smaksätt smeten med några droppar pepparmyntsolja och rulla i krossade polkagrisar. Blanda i hackade mandlar i smeten och rulla i mandelhack för en bitigare smak. Blanda någon matsked likör i smeten: apelsin-, hallon- eller kokoslikör är gott, prova också att rosta kokosen som de rullas i. För en vuxnare smak kan man pröva en skvätt whisky i smeten och laktritsströssel på.