Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Choklad & tryffel- semlor

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Liten men naggande god är denna choklad- och tryffelsemla! Är semlorna små kan man ju äta desto fler. Vill du hitta fler recept på semlor? Kolla här!

Ingredienser

40 stycken små petit foursemlor
  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl mjölk, ljummen
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 kakao
  • 8 dl vetemjöl, lite till utbakning
  • 100 g smör, rumsvarmt

Chokladtryffelfyllning

  • 300 g mörk choklad, 54-65%
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos eller honung
  • Mandelmassafyllning:
  • 200 g mandelmassa
  • 2 msk mjölk

Pudring

  • kakao
  • florsocker

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare, häll på mjölken. Tillsätt socker, salt, kakao och hälften av vetemjölet. Varva sedan lite i taget av smöret och resten av mjölet. Arbeta degen till en smidig deg i cirka 10 minuter. Låt degen jäsa cirka 40 minuter.
  2. Gör under tiden tryffeln. Hacka chokladen och lägg den i en bunke. Koka upp grädden och glykosen eller honungen. Häll den varma grädden över chokladen och mixa ihop med en stavmixer. Låt tryffeln svalna i rumstemperatur. Fyll upp den i en spritspåse med stjärntyll.
  3. Riv mandelmassan och blanda med mjölken.
  4. Sätt ugnen på 210 grader. Dela degen i två bitar och rulla ut längder. Dela varje längd i cirka 20 bitar och forma små bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare cirka 25-30 minuter. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 5-6 minuter. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler med bakduk.
  5. Skär av toppen och lägg lite mandelmassafyllning på varje bulle. Spritsa på chokladtryffel och sätt på locken. Pudra semlorna med florsocker och kakao. Sätt semlorna i petit fourpappersformar.