Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Choklad- och hasselnötstårta med jordgubbar

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Det är så tjusigt att garnera bakverk med levande blommor. Även om blommorna är avsedda bara som dekoration bör de vara ätbara och odlas ekologiskt.

Ingredienser

8 bitar
  • 200 g mörk choklad, hackad
  • 300 g hasselnötsmjöl
  • 3 tsk kakaopulver
  • 1 dl strösocker
  • 200 g tärnat smör, kylskåpskallt
  • 6 äggulor
  • 6 äggvitor

Kräm:

  • 500 g mascarpone
  • 1 ½ dl grädde
  • 2 dl florsocker
  • 1-2 msk kakaopulver

Till garnering:

  • 1 dl hackade rostade hasselnötskärnor
  • 1 msk kakaopulver
  • 1 ask jordgubbar, ½ liter
  • ekologiskt odlade ätbara rosor

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Klä två formar, ca 22 centimeter i diameter, både bottnar och kanter med bakplåtspapper.
  3. Finfördela chokladen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt hasselnötsmjölet och sockret och mixa ihop. Tillsätt smöret och gulorna. Kör till en smidig massa och lägg den i en bunke.
  4. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren bunke. Tillsätt äggvitevispet till choklad- och nötmassan, och vänd och blanda försiktigt med hjälp av slickepott, till en smet.
  5. Lägg i och bred ut choklad- och nötsmeten i kakformarna.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter, eller tills bottnarna är genomgräddade, känn med provsticka. Låt bottnarna kallna.
  7. Lägg mascarpone i en bunke, tillsätt grädden och vispa ihop till fluffig kräm. Sikta i florsocker och blanda ihop. Sikta i kakaopulver och blanda ihop.
  8. Bred krämen på bottnarna. Strö över hackade rostade hasselnötter. Lägg ihop bottnarna på ett serveringsfat. Sikta över kakaopulver. Toppa med jordgubbar och ekologiskodlade ätbara rosor.