Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chocolate cake

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Ett recept från Mitt köks läsare Louise Persson. En otroligt god, mäktig och amerikanskinspirerad tårta!

Ingredienser

1 portion

Bottnar:


  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl starkt kaffe eller vatten

  • 2 1/2 dl filmjölk eller yoghurt

  • 1 1/4 dl matolja
  • 200 g vetemjöl (lite drygt 3 dl)

  • 450 g strösocker (5 dl)
  • 85 g fin kakao (2 dl)
  • 
1 tsk bakpulver
  • 
2 tsk bikarbonat
  • 
1 tsk salt

  • drygt 1 krm vaniljpulver


Fyllning

  • 500 g mascarpone
  • 3-4 dl vispgrädde

  • 2 1/2 dl körsbärsmarmelad

  • 120 g strösocker

  • 1 krm vaniljpulver


Ganache:


  • 100 g mörk choklad

  • 2 dl vispgrädde

  • 1 msk smör

Så här gör du

  1. 
Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 3 bakformar som är 20 cm i diameter. Bottna dem med en rundel bakplåtspapper.

  2. Blanda samman ägg, kaffe/vatten, matolja och filmjölk i en bunke till en köksassistent. Kör blandningen på låg medelhastighet någon minut.
  3. 
Blanda under tiden samman alla torra ingredienser och tillsätt dem sedan till vätskorna. Mixa smeten på medelhög hastighet i cirka 2 minuter.

  4. Fördela smeten i de tre formarna, skaka formarna försiktigt så smeten fördelas jämnt.

  5. Grädda kakorna mitt i ugnen, cirka 35 minuter. Rotera dem efter 20 minuter så att värmen fördelas.

  6. Bottnarna är klara när en provsticka kommer ut torr. Obs! Kakorna ska se kladdiga ut.

  7. Ta ut kakorna och låt dem svalna i formen på bakgaller innan de vänds upp och ner på en plåt. Låt dem sedan svalna helt under formarna innan tårtan monteras.


  8. 
Låt gärna bottnarna ligga i frysen i 30 minuter innan tårtan börjar monteras.

  9. Vispa under tiden mascarpone, grädde, socker och vaniljpulver i maskin till en fluffig, fast kräm. Tillsätt mer vispgrädde om krämen känns för fast. Tillsätt sedan körsbärsmarmeladen. Vispa så allt blandas jämnt.

  10. Lägg en botten på ett tårtfat och bred på ett lager av mascarponekrämen. Upprepa med följande lager. Sprid ut krämen på toppen och på sidorna. Använd en rak palett (eller en stekspade eller lilleman) för att sprida ut krämen slätt och fint.

  11. Låt gärna tårtan stå i kylen cirka 30 minuter innan den sista finjusteringen görs.

  12. Smält chokladen till ganachen över vattenbad. Rör sedan i grädden lite pö om pö och avsluta med att blanka av med en smörklick.

  13. Låt ganachen svalna lite innan den fördelas över tårtan.
2 kommentarer om "Chocolate cake"
  • annche
    annche

    Ska det verkligen vara 2dl vispgrädde med chokladen till ganachen? Jag gjorde denna 2 gånger när den var med i tidningen och nu 2 gånger när jag kollat här på nätet. Båda gångerna när jag gjort den från nätet så har det bara blivit en sopa och inte bra alls medan dom 2 första var inget problem. Vet inte var min tidning är just nu men funderar på om det ska vara 2 msk i stället för 2 dl grädde?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till annche

      Hej och tack för din kommentar. Vi har kikat på receptet i tidningen och det är samma som vi har här på Mittkök.se. Men kanske du ska testa att hälla i lite grädde i taget för att själv styra hur ganachen blir. Hoppas det blir som du tänkt nästa gång du bakar den. Mvh Mitt kök-redaktionen