Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chiliglaserad kotlett med stjärnanisky och myntakräm

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 4 st benfria fläskkotletter,, 1,5 centimeter tjocka
  • salt och svartpeppar

Glaze:

  • 2 msk oystersås
  • 1 msk sambal oelek + pressad lime

Sås:

  • 2 dl rött portvin
  • 2 st stjärnanis
  • 1 st schalottenlökar, finhackade
  • 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 krm alt. ingefära, malen
  • 1 st oxbuljongtärning
  • 2 dl vatten

Myntakräm:

  • 1 krm salt
  • 2 dl grekisk yoghurt (8 %)
  • 5 st myntablad, strimlade
  • svartpeppar

Couscous:

  • 4 st couscousportioner
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 st gurka, urkärnad och hackad
  • 4 st tomater, hackade
  • pressad citron

Så här gör du

  1. Börja med krämen: Dela gurkan på längden, kärna ur och skär i tunna skivor. Strö över salt, låt stå i 5 minuter och pressa vattnet ur gurkan.
  2. Blanda gurkan med yoghurt och myntablad. Smaka av med svartpeppar. Ställ röran kallt, gärna 1 timme.
  3. Couscous: Tillaga enligt anvisning på paketet men tillsätt buljongtärningen i kokvattnet. Rör ner gurka och tomat i den färdiga couscousen. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.
  4. Gör skyn: Koka upp portvin, stjärnanis, lök och ingefära och koka tills hälften av vätskan återstår. Tillsätt buljongtärning och vatten och sjud i 5–7 minuter.
  5. Smaka av med svartpeppar. Späd med mer vatten om så önskas, det ska bli cirka 2 dl färdig sky. Skyn kan göras i förväg och bara hettas upp före servering.
  6. Rör ihop glazen och pensla kotletterna tunt på båda sidor.
  7. Grilla köttet cirka 3 minuter per sida och pensla med ytterligare glaze mot slutet av grillningen. Lägg upp köttet på fat, pensla en gång till och låt dra 30 sekunder.
  8. Servera med portvinsås, myntayoghurt plus couscous.