Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Chili­bearnaise – recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

En het variant på den klassiska bearnaisesåsen.

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 msk hackad färsk dragon
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 –2 tsk sambal oelek
  • 1 ⁄2 msk Heinz chilisås
  • 1 ⁄2 tsk chiliflakes

Till garnering

  • 1 msk hackad färsk persilja och dragon

Så här gör du

  1. Finhacka löken. Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull. Låt koka samman, reducera, tills hälften av vätskan återstår.
  2. Sila bort löken och mät så att vätskan är cirka 1⁄2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.
  3. Smält smöret och håll det varmt över ett vattenbad.
  4. Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. Det är viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig.
  5. Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning. Tillsätt lite i taget så att såsen inte skär sig.
  6. Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Blanda ner sambal oelek, chilisås och chiliflakes.
  7. Håll såsen varm över vattenbad fram till servering. Strö över hackad persilja och dragon.