Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Carnitas – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Carnitas, kanske mer känt i Sverige under namnet pulled pork, är ett långkok på fläsk där köttet bara faller isär när det är färdigt. Jag har använt Coca-Cola i kombination med barbecuesås för att få en söt och rökig karaktär på grytan, men du kan prova att byta ut den mot julmust eller en mörkare öl för att få en annan smakupplevelse.

TIPS! Servera med vad du gillar bäst, t. ex. ris, tortillas, hamburgerbröd, guacamole, salsa, gräddfil … Allt blir gott till denna rätt!

Receptet är hämtat ur boken “Sydamerika – min matpassion” av Klara Lind som vann Sveriges mästerkock 2017. Boken hittar du på bland annat adlibris.

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg benfri fläskkarré i bit
  • 1 1/2 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 2 tsk nymalen svartpeppar
  • 1 apelsin, saften
  • 2/3 flaska barbequesås (à 250 ml)
  • 3/4 l Coca-Cola
  • 1/2 l vatten

Så här gör du

  1. Skär köttet i 2 cm stora bitar.
  2. Skala lök och vitlök och halvera den gula löken. Finhacka chilin (dela den på mitten och skrapa ur kärnorna först om du vill ha en lite mildare smak).
  3. Blanda alla ingredienser i en stor kastrull eller gryta, gärna av gjutjärn, och låt puttra i 3–4 timmar på låg till medelvärme. Rör om då och då.
  4. Kolla att köttet är klart genom att dra isär det med två gafflar. När köttet är helt trådigt och lätt faller isär och vätskan har reducerats är det färdigt.