Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Roy Fares salted caramel cheesecake

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 33 st har redan röstat

En smarrig saltkola-cheesecake av Roy Fares.

Ingredienser

12 bitar

Botten

  • 14 st digestivekex
  • 0 ,5 dl strösocker
  • 0 ,5 tsk salt
  • 100 g smör

Cheesecakefyllning

  • 900 g färskost (cream cheese) - rumstempererad
  • 3 dl strösocker
  • 1 st vaniljstång
  • 0 ,5 dl vetemjöl (1⁄2 dl)
  • 2 dl gräddfil - rumstempererad
  • 3 ägg - rumstempererad
  • 1 äggula - rumstempererad

Kolasås

  • 100 g glykos
  • 2 dl strösocker
  • 1 ,75 dl grädde
  • 50 g Smör
  • 1 tsk flingsalt

Så här gör du

  1. Botten: Sätt ugnen på 180 grader. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med. Fodra en bakform, 23 cm i diameter med smulorna, även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
  2. Cheesecakefyllning: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp. Deka vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3-4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott. Vänd därefter ner 1 ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt i ugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
  3. Kolasås: Värme glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om. Ta bort från värmen och klicka i smör och flingsalt. Blanda och ställ åt sidan, låt svalna
4 kommentarer om "Roy Fares salted caramel cheesecake"