Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Caponata med pumpa & svartkål

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Man brukar säga att caponata är Siciliens svar på en fransk ratatouille. Den här varianten med pumpa och svartkål är mer rustik än ursprunget som görs med aubergine, zucchini och paprika. Caponatan är ett gott tillbehör till grillat kött, fisk eller kyckling, men är också god som pastasås. Blandar du i stora, vita bönor och toppar med pecorino eller fetaost får du en härligt matig rätt.

Ingredienser

4 portioner
  • 750 g pumpa, till exempel butternut
  • 200 g svartkål med stjälk
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 stjälkar selleri
  • olivolja
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 tsk basilika
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater, 400 g
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 4 msk kapris, gärna saltad
  • 5 tsk rödvinsvinäger
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • 4 msk rostade pinjenötter

Så här gör du

  1. Hacka lök och vitlök. Skala och skär pumpan i knubbiga bitar. Repa kålbladen från stjälkarna och riv i grova bitar. Strimla sellerin.
  2. Fräs löken i olivolja utan att den tar färg. Blanda i resten av grönsakerna och låt fräsa med en stund.
  3. Rör i chiliflakes och basilika. Tillsätt tomatpuré, tomater, vatten och buljong. Koka under lock tills grönsakerna är mjuka, i 20–25 minuter.
  4. Blanda ner kapris i grytan. Om du använder saltad kapris, skölj den noga i kallt vatten först. Smaka av med vinäger, socker och salt. Strö över rostade nötter.