Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Butterkaka med rödbetor och fårost

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Rödbetor, fårost och valnötter är en klassisk och god kombination. Servera nygräddat.

Ingredienser

12 bitar
  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2,5 dl vatten
  • 1 dl rödbeta, finriven
  • 1 tsk salt
  • 7-8 dl siktat dinkelmjöl, cirka
  • 150 g fetaost
  • 3 msk mjölk
  • 0,75 dl valnötter, hackade

Till pensling:

  • 2 msk olivolja, cirka
  • 2 msk valnötter, hackade

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt vattnet och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degvätskan.
  2. Tillsätt rödbeta, salt och mjöl och arbeta degen kraftigt. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter.
  3. Smula osten och rör ihop med mjölken. Blanda i nötterna.
  4. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Kavla ut den till en rektangel som mäter cirka 25x30 centimeter.
  5. Bred ut oströran över degplattan och rulla till en rulle. Skär rullen i 12 bitar och ställ dem i en smord rund form som mäter cirka 24 centimeter i diameter.
  6. Jäs brödet under duk cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla det jästa brödet med olivolja och strö över hackade valnötter.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Täck eventuellt med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Stjälp upp brödet på galler och servera det nygräddat.