Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Butterkaka med morötter och fårost

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Morötter, fårost och solroskärnor är en väldigt god kombination, även som fyllning i bröd.

Ingredienser

1 bröd (12 bitar)
  • 25 g jäst
  • 25 g smör
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl finrivna morötter
  • 1 tsk salt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 4-5 dl vetemjöl
  • 150 g fetaost
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • 1 dl solroskärnor
  • Till pensling:
  • cirka 2 msk olivolja
  • 2 msk solroskärnor
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smör, tillsätt vatten och värm till 37 grader.
  2. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt morötter, salt och mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
  3. Smula osten och blanda med crème fraiche och solroskärnor.
  4. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Kavla ut den till en platta som mäter cirka 25 x 40 centimeter.
  5. Bred ut oströran över degplattan. Rulla ihop till en rulle och skär den i 12 bitar. Ställ degbitarna med snittytan upp i en smord form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter.
  6. Jäs brödet under duk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla brödet med olivolja. Strö över solroskärnor och flingsalt.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt svalna något på galler och servera det nygräddat.