Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Butterkaka fylld med äpple och mandelmassa

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Hösten ger sig till känna, löven på träden skiftar vackert i färg. Vinden blåser kyligare trots att solen fortfarande värmer.

Att vara ute i skogen, med stövlar på fötterna och sparka omkring bland löv.
Det är ljuvligt!
Släng ut en filt bland löven, ta med en kanna saft eller termos med kaffe. Låt barnen springa omkring och leka, och låt dig själv njuta av hösten och samla kraft för en ny arbetsdag!
En god fika gör livet mycket bättre och sinnet gladare!

Ingredienser

1 rund form+ 6 små bullar

Butterkaka

  • 3 dl mellanmjölk
  • 100 g smält smör
  • 1 st ägg
  • 30 g färsk jäst
  • 3 tsk malen kardemumma
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • ca14 dl vetemjöl
  • ägg till pensling
  • pärlsocker

Fyllning

  • 200 g riven mandelmassa
  • 100 g mjukt smör
  • 3 st svenska rivna skalade äpplen
  • 2 st svenska klyftade äpplen att trycka ner i toppen
  • kanel att pudra över degen

Så här gör du

  1. Smält smör tillsammans med mjölk till 37 grader. Rör ut med jäst. Häll i övriga torra ingredienser och knåda ordentligt. Använder du en assistent, låt det knåda ca 10 minuter. När degen är färdigknådad pudra över mjöl och sätt på plastfolie. Låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.
  2. Kavla ut degen tunt till en rektangel. Bred smör över hela, pudra önskad mängd kanel på smöret. Riv över mandelmassa och äpple. Rulla ihop degen och skär ut cirka 10-12 bitar. Sätt bakplåtspapper i en springform och sätt ner bullarna i den. Det blir några över som inte får plats. Grädda dem som vanliga bullar! Lägg jäsduk över butterkakan och låt jäsa cirka 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla butterkakan med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Tryck ner klyftade äpplen i kakan. Grädda lågt i ugnen cirka 25 minuter,eller tills kakan fått fin färg och inte är kladdig i mitten.