Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Buffébröd med örtsmör

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Servera ett härligt bröd på buffén tillsammans med ett salt och gott örtsmör. Jäsningstiden är cirka 1 timme.

Ingredienser

1 bröd
  • ¼ pkt färsk jäst, cirka 12,5 g
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk olivolja till degen och 1-2 msk olja till pensling
  • 2 dl durumvete
  • 4 ½ dl vetemjöl

Till formen:

  • 2 msk olivolja

Örtsmör:

  • 150-175 g normalsaltat smör, rumstempererat
  • ½ krm salt
  • 1 tsk citronsaft
  • ½ dl finhackade örter, till exempel persilja, dill, körvel
  • strimlad persilja till garnering

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör om tills jästen löser sig.
  2. Blanda i salt, socker och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand i cirka 10 minuter eller i maskin i cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt i cirka 30 minuter.
  3. Häll smeten i en väloljad form eller långpanna. Platta ut degen och låt den jäsa övertäckt i cirka 30 minuter. Pensla med olivoljan.
  4. Värm ugnen till 200 grader.
  5. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i cirka 20 minuter. Låt kallna på ett galler utan bakduk och skär i bitar.
  6. Örtsmör: Lägg smöret i en bunke och vispa upp det med elvisp. Tillsätt salt och citronsaft och vispa ihop. Blanda i örterna. Lägg smöret i en serveringsskål.
  7. Låt stelna i kylskåp i minst en timme. Ta fram och låt smöret ligga i rumstemperatur i cirka 10 minuter inför serveringen.