Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brytbröd i kakform

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ett ljuvligt litet bröd som, trots att det ser avancerat ut, är enkelt att göra. Ser vackert ut på sommarbuffén!

Ingredienser

11 bitar
  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten, 37 grader
  • 2 ½ tsk salt
  • ½ dl rapsolja
  • 2 dl rågflingor
  • 9 dl vetemjöl special
  • smör till formen

Till pensling

  • 1 ägg
  • 4 msk blandade frön, till exempel linfrön, solroskärnor, vallmofrön, pumpakärnor eller sesamfrön

Så här gör du

  1. Smörj en sockerkaksform eller springform.
  2. Smula ner jästen i en degblandare. Häll på vattnet. Blanda i salt, olja och rågflingor.
  3. Arbeta in vetemjölet lite i taget och arbeta degen smidig i 4-5 minuter. Lägg plastfolie eller bakduk över bunken och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och forma degen till en längd. Dela degen i 11-12 bitar, forma bitarna till runda bullar. Lägg bullarna i formen, lägg en bakduk över och låt jäsa i cirka 25-30 minuter.
  5. Sätt under tiden ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg och strö frön över bullarna.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter.
  7. Ta ut brödet och låt det vila i formen i 5 minuter innan du vänder upp det. Låt svalna under bakduk.