Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brysselkålspaj med fetaost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Under hösten känns det helt rätt att frossa i alla möjliga kålsorter, även i pajbaket.

Ingredienser

6 bitar

Botten

  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 krm salt
  • 150 g kallt smör
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 200 g färsk brysselkål
  • 1 röd chilifrukt
  • 2 msk strimlad mynta
  • 2 msk strimlad oregano
  • 150 g fetaost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 250 g kesella
  • 1 dl mjölk
  • 1 ⁄2 tsk salt
  • 1 krm nymald peppar

Så här gör du

  1. Arbeta ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa, gärna i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Låt vila i en plastpåse i kylen i cirka 1 timme.
  3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Låt vila i kylen i minst 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
  5. Förväll brysselkålen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter. Låt rinna av. Kärna ur och strimla chilin, men låt gärna lite av kärnorna vara kvar för att ge sting åt smaken.
  6. Fördela brysselkål, chili, örter och bitar av osten i pajskalet. Vispa ihop ägg, kesella, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
  7. Grädda i mitten av ugnen i cirka 40 minuter.