Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Browniekaka med körsbär och salta mandlar – recept

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Salta mandlar och kolasås är fantastisk god smaksättning på en klassisk brownie. Här är ett recept på browniekaka som räcker till många. Favorit för den som gillar körsbär!

Ingredienser

6 portioner
  • 12 körsbär
  • 150 g mörk choklad
  • 100 g vitchoklad
  • 2 dl salta mandlar
  • 2 ½ dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 dl kakaopulver
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl light muscovadosocker
  • 150 g smör
  • 3 stora ägg
  • 4 msk starkt kaffe

Till garnering:

  • 2 msk florsocker
  • 1-1 1/2 dl kolasås på tub

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Klä en kakform med bakplåtspapper.
  3. Kärna ur körsbären.
  4. Hacka de båda chokladsorterna grovt. Grovhacka mandlarna.
  5. Blanda ihop vetemjöl, salt och bakpulver i en bunke. Blanda i kakao, strösocker och muscovadosocker. Blanda i chokladen och nötterna, spara cirka 1 dl av choklad och mandel till garneringen.
  6. Smält smöret i en panna utan att det tar färg. Häll smöret i en stor bunke och låt det svalna cirka 5 minuter. Vispa i äggen i smöret, ett i taget, använd elvisp. Blanda i kaffet.
  7. Häll ägg- och smörblandningen över mjöl- och chokladblandningen och vispa ihop till en jämn smet. Häll browniesmeten i formen. Toppa med körsbären och de sparade chokladen och mandeln. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 30 minuter, täck gärna kakan med en bit bakplåtspapper efter halva gräddningtiden så att den inte blir för brun.
  8. Ta ut kakan och låt den svalna. Sikta över florsocker. Ringla över kolasåsen eller servera den som sås vid sidan av.