Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Brödpudding med whiskysås

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

God dessert gjord på surdegsbröd, äggstanning och muscovadosocker, toppad med russin och pekannötter. Servera med ljummen whiskysås och lite lättvispad grädde.

Ingredienser

12 portioner
  • Brödpudding
  • 5 ägg
  • 1 l mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 msk vaniljpulver
  • 7 ½ dl mörkt muscovadosocker
  • 2 tsk kanel, malen
  • ½ tsk riven muskotnöt smör till formen
  • 1 stort surdegsbröd cirka 12–14 skivor
  • 1 dl russin
  • 3 dl pekannötter

Whiskysås

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 ½ msk majsstärkelse, till exempel Maizena
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 4 msk whisky

Tillbehör

  • vispgrädde

Så här gör du

  1. Brödpudding: Vispa upp äggen lätt i en stor skål, vispa i mjölk, grädde och vaniljpulver.
  2. Blanda muscovadosocker, kanel och muskotnöt i en bunke och vispa ner i äggstanningen.
  3. Smörj en stor ugnsfast form, cirka 35 × 20 centimeter och lägg i brödskivorna omlott.
  4. Strö över russin och pekannötter. Häll över äggstanningen och låt stå och dra i 1 timme.
  5. Sätt under tiden ugnen på 175 grader.
  6. Grädda därefter mitt i ugnen i cirka 40 minuter. Gör whiskysåsen under tiden.
  7. Whiskysås: Koka upp grädde och socker, dra sedan av kastrullen från värmen.
  8. Blanda majsstärkelse och vatten.
  9. Vispa upp äggulorna i en skål. Häll lite av den varma grädden över äggulorna, vispa under tiden och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt majsstärkelseblandningen. Sätt tillbaka kastrullen på plattan och sjud under kraftig vispning tills såsen tjocknar. Rör i whiskyn.
  10. Sila såsen och kyl ner den i ett kallt vattenbad.
  11. Servering: Servera brödpuddingen med lättvispad grädde och ljummen whiskysås.