Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Bröd med ramslök

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Prövar torkad ramslök i både det ena och i det andra just nu. Gott i bröd!

Ingredienser

1 stort bröd
  • 50 g jäst
  • 5 dl naturell lättyoghurt
  • 2½ dl ljummet vatten
  • 500 g grovt rågmjöl
  • 600 g vetemjöl special
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl torkad ramslök
  • 1 dl valnötskärnor, grovhackade
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 msk salt

Så här gör du

  1. Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt yoghurten. Blanda i mjölet och arbeta degen kraftigt i maskin 5 minuter.
  2. Blanda ramslöken med oljan och blanda ner den i degen. Tillsätt salt, nötter och solrosfrön. Arbeta degen ytterligare någon minut. Strö lite mjöl över degen, plasta bunken och låt jäsa 45 minuter.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda samman degen - tungt hantverk! Forma ett avlångt bröd, lika långt som diagonalen på plåten och lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Låt brödet jäsa 40 minuter under bakduk.
  4. Strö lite mjöl över brödet och skåra det några gånger snett över. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 210 grader. Grädda i 50 minuter. Skär inte i brödet förrän det har svalnat!